Сватається нелюбий парубок, най чекає гарбуза – споконвічна українська традиція. Однак для цього овочу є більш приємне застосування: з гарбуза роблять надзвичайно смачний десерт – цукати. Усе про гарбузові ласощі знають експерти NewTea.
Традиційний мешканець українських городів – гарбуз – якось не асоціюється з десертним продуктом. Частіше з помаранчевої м’якоті овочу варять каші або чавлять сік. Однак настав час розривати шаблони: гарбуз – ідеальна сировина для приготування вишуканих східних ласощів – цукатів. За смаком такий десерт не поступається традиційним цукатним продуктам: апельсину чи яблуку.
Корисне солоденьке
Цукати з гарбуза – вдала альтернатива цукеркам або тістечкам. Такий десерт у помірних порціях і фігурі не зашкодить, і для дітей корисний. Малечі та дорослим подобаються ніжні та солодкуваті помаранчеві шматочки висушеного гарбуза. А в поєднанні з чаєм або кавою кращих ласощів годі й шукати.
Бонусом любителям правильних солодощів також будуть корисні елементи, що містяться в гарбузі:
вітаміни А (каротини), Е, С, В, К;
мінерали;
масла;
антиоксиданти.
Гарбузові цукати – поживний і корисний десерт для дітей та дорослих, вагітних жінок і мам, що годують груддю.
Простий домашній рецепт цукатів
Звичайно, можна купити східні ласощі в ятках, яких сьогодні багато на кожному кроці. Але ви не знаєте, якої якості продукти і барвники використовувалися при виготовлені цукатів. До того ж невідомо, коли зроблено солодощі.
Хочете бути впевненими в якості продукту на 100% – зробіть десерт власноруч.
Гарбузовий кастинг
Смак та якість цукатів залежать насамперед від сорту гарбуза. Для приготування цукатів підходять сорти із солодкою, але щільною м’якоттю: як правило, це круглі, а не плоскі плоди помаранчевого кольору. Овочі із зеленуватою або сірою шкіркою краще не брати, адже цукати виходять не «мармеладними», а сухими і твердими.
Варимо та запікаємо: приготування десерту
Для приготування знадобляться такі компоненти:
гарбуз: 1 кг;
цукор-пісок: 300 г;
вода;
лимон.
Виготовлення цукатів – не важкий процес, але треба запастися терпінням, адже за класичним рецептом солодощі готуються дві доби.
Як готують цукати:
1. Гарбуз треба вимити та зрізати шкірку, видалити насіння.
2. М’якоть нарізати кубиками довжиною до 3 см, лимон порізати півкільцями.
3. Викласти продукти у каструлю шарами: шар гарбуза, цукор, скибочки лимону.
4. Повторити шари: гарбуз – цукор – лимон.
5. Накрити посуд кришкою та поставити у холодильник на ніч або на 10–12 годин.
6. Поставити каструлю на плиту, додати трішки води, якщо гарбуз дав недостатньо соку.
Проварити на середньому вогні 5 хвилин, потім відставити ємність і залишити у спокої на 3 години.
7. Повторити процедуру знову, якщо сиропу утвориться замало, проварити цукати третій раз. Правильні заготовки цукатів повинні стати мармеладно-прозорими та м’якими.
8. Витягти шматочки гарбуза із сиропу, викласти на пергамент і відправити сушитись у духовку на 3–4 години при температурі до 120°С.
Готові солодощі подають до столу охолодженими, а зберігають у герметичному скляному або пластиковому контейнері. Смачного вам чаювання з гарбузовими цукатами!